Pārtikas dienas kulinārais piedzīvojums
Pārtikas dienas veltītā nedēļa grupā “Pasaciņa” pārtapa par jautru mācību ciklu, kas apvienoja kulināriju, higiēnu un lasītprasmes aizmetņus.Viss sākās ar būtisku higiēnas pieredzi: bērni rūpīgi mazgāja visus augļus un dārzeņus, apgūstot, kā tekošs ūdens un beršana aizdzen mikrobiem. Pēc tam mazie šefpavāri ķērās pie darba. Viņi, sekojot vienkāršotām, ilustrētām receptēm, kas veicināja tekstpratību, gatavoja trīs veselīgus produktus:
-
Augļu salātus: Mācījās droši sagriezt mīkstos augļus.
-
Sālītus gurķus: Iepazinās ar garšvielām un sālīšanas principiem.
-
Ābolu kompotu: Apguva konservēšanas pamatus, ievērojot drošības noteikumus darbā ar karstu ūdeni.
Visa procesa laikā skolotāji uzraudzīja, kā bērni darbojas ar nažiem (atbilstoši bērnu vecumam) un garšvielām, stingri ievērojot drošības noteikumus. Bērni praktiski apguva, kā sekot secīgiem soļiem receptē, attīstot gan motoriskās, gan koncentrēšanās spējas. Šis cikls apliecināja, ka ceļš uz veselīgu uzturu sākas ar tīrām rokām, nomazgātiem produktiem un prasmi lasīt instrukcijas. Bērni ar lepnumu nogaršoja pašgatavotos gardumus, kļūstot par zināšanu nesējiem, savu pierdzi pārstāsto savām ģimenēm.
Ziņojumu sagatavoja skolotājas: Karīna un Edīte.






